Je gaat boogschieten! Hier kun je je alvast wat inlezen over wat je te wachten staat tijdens de cursus en kan je wat extra informatie vinden die je misschien al een vliegende start kunnen geven!
Beste cursist. Je gaat binnenkort beginnen met je beginnerscursus handboogschieten. Op deze pagina kun je alvast wat algemene informatie vinden over hoe de onderdelen van een boog heten, welke stappen er zijn om een pijl veilig naar het doel te kunnen schieten, welke veiligheidsmaatregelen je voor jezelf en anderen moet nemen en welke (veiligheids)regels er zijn.
De cursus is op woensdagavond van 20:30 tot 22:00. Probeer ongeveer een kwartiertje vantevoren aanwezig te zijn om je boog op te bouwen en je warming up te doen, dan hou je het meeste tijd over om te schieten.
Voor de beginnerscursus gaan we je leren schieten volgens de ‘Olymische recurve’ klasse. Dit betekent dat je gaat leren schieten met een vizier en stabilisatie. Op de eerste cursusavond doen we voor hoe je moet staan, hoe je de pijl plaatst, hoe je je boog en de pees vastpakt en hoe je dan de pijl uiteindelijk weg moet schieten.
De cursus is zo opgezet dat het niet erg is als je een keer een les mist doordat je op vakantie gaat of een keer niet lekker bent. Als je twee lessen achter elkaar mist is het wel aan te raden om even met de trainer contact op te nemen of je dan misschien een les moet inhalen, voor je weer met de cursus mee kan lopen.
In les 5 gaan we de andere boogklassen behandelen en kun je voor sommige klassen ook zelf even proefschieten om te kijken wat je het leukste vindt.
Aan het einde van de cursus bepalen de trainers of het veilig genoeg is om je met een pijl en boog in de vereniging los te laten. Je krijgt dan een certificaat waarmee je bij ons, maar ook bij andere verenigingen, kan aantonen dat je de beginnerscursus met succes hebt afgerond.
Als je begint heb je natuurlijk nog geen eigen boog. De vereniging heeft cursus bogen, pijlen en stabilisatie beschikbaar voor je voor de duur van de cursus. Als de cursus is afgelopen mag je nog drie maanden kosteloos met het clubmateriaal schieten. Daarna kan je alsnog cursusmateriaal bij de vereniging huren voor €5 per keer.
Naast de pijl en boog (en alles wat daarop hoort) heb je ook (persoonlijk) beschermingsmateriaal nodig. Dit krijg je bij aanvang van de cursus uitgereikt en mag je houden. In je pakketje beschermingsmateriaal vind je een (vinger)tab, een armbeschermer, een borstbeschermer, een sling en een elastiek. Vrees niet, we komen er later allemaal op terug wat het allemaal is en waar het allemaal voor is.
Vergeet niet je pakketje elke cursusavond mee te nemen!
TIP!: Neem een schriftje en iets om te schrijven mee of maak alvast een notitieblad in je smartphone om wat aantekeningen te maken!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaat-informatie op te slaan en/of te openen. Toestemming geven voor deze technologieën stelt ons in staat gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit bepaalde functies en kenmerken op deze site nadelig beïnvloeden.