Handboog Schutterij Hilversum

Van wapen naar sport

Hoewel we tegenwoordig niet meer jagen met pijl en boog voor ons avondmaal, kunnen we nog steeds genieten van de eeuwenoude kunst ervan.

Een oud gebruik, een jonge sport.

In de prehistorie vonden mensen de allereerste pijl en boog uit. Destijds was het meer een kwestie van overleven in de wildernis dan een trendy bezigheid. Maar in de 18e en 19e eeuw veranderde dat, en voilà, boogschieten kreeg een modieuze make-over bij de Europese adel. En zie daar, de geboorte van de sport die we nu kennen!

Wat ooit begon als een noodzakelijke overlevingsskill, heeft zich ontwikkeld tot een serieuze sport, waar precisie en concentratie hand in hand gaan, maar waar toch de gezelligheid van het sociaal samenzijn nog sterk te merken is.

De ene boog is de andere niet: Boog klassen

Traditioneel

De meest pure vorm van het boogschieten. Deze vorm van schieten wordt vaak ook ‘instinctief’ genoemd, omdat er vaak niet gericht wordt, maar op gevoel geschoten wordt.

Traditionele bogen zijn vervaardigd van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, hoorn of een combinatie daarvan. 

Ook de pijlen moeten voor deze klasse vervaardigd zijn van hout en met natuurveren gestabiliseerd (gefleched). 

Voor de veiligheid zijn de pees en de nokken van de pijlen vaak wel uit kunststof vervaardigd.

Bare bow

Een stukje moderner is het schieten met de kale boog (bare bow).

Bij barebow schieten kan men wel met een moderne recurve (of zelfs compound-) boog schieten , maar wel zonder richtmiddel en slechts met minimale stabilisatie.

Omdat moderne bogen veel krachtiger zijn dan hun traditionele tegenhangers, is het onveilig om hier houten pijlen mee te schieten. Er kan gebruik gemaakt worden van aluminium, carbonfiber of composiet (aluminium + carbon) pijlen. 

Olympic recurve

Bekend van TV! Olymic Recurve is zoals de naam ook zegt de manier van schieten zoals dat ook op de olympische spelen wordt gedaan.

Op de boog mag uitgebreide stabilisatie, demping en een vizier als richtmiddel gebruikt worden. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een treklengte (ver)klikker. 

Net als bij de bare bow kunnen op de olympic recurve alle soorten pijlen behalve houten pijlen worden gebruikt. 

Compound

De meest moderne vorm van boogschieten. De formule 1 onder de handbogen. Door een hefboomsysteem wordt de kracht van een compoundboog op het moment dat je gaat richten met 65-75% verlaagd. Hierdoor kan je met een veel hoger piekgewicht schieten dan met een traditionele of recurve boog. 

Ook op de compoundboog is stabilisatie, demping en een richtmiddel toegestaan. Bij de compoundboog mag ook met een vergrotend vizier en een mechanische losser geschoten worden. 

Voor de compoundboog geldt helemaal: Alleen moderne pijlen kunnen de explosieve kracht van deze boog aan. 

Wedstrijdvormen

Naast het ontspannen recreatieve schieten, biedt boogschieten ook de mogelijkheid om de strijd aan te gaan in competities.

Binnen het boogschieten hebben we verschillende soorten wedstrijden die we ‘disciplines’ noemen. Dus, als je zin hebt om je schietkunsten op een wat serieuzer niveau te meten, kun je jezelf helemaal uitleven in deze diverse wedstrijd disciplines!

Indoor

Geen last van de kou, regen of wind en volle focus voor dat kleine doel aan het einde van de zaal: Indoor schieten geeft je de mogelijkheid alleen op het schot te focussen. Met al je medeschutters op één lijn zit je vol in de wedstrijd. 

De meeste wedstrijden worden op 18 meter geschoten, hoewel er ook indoor wedstrijden op 25 meter zijn. 

Outdoor

Hier worden de afstanden geschoten. Bij outdoor wedstrijden schiet je op een schietbaan op afstanden tussen de 30 en 90 meter! Er zijn verschillende wedstrijdvormen voor het outdoor schieten, zoals de FITA of Short Metrics of 900 rondes. 

Bij een World Archery FITA worden er 144 pijlen over vier afstanden verschoten (90, 70, 50 en 30 meter voor de heren en 70, 60, 50 en 30 meter voor de dames). 

Field

Veldschieten is een echte uitdaging: Vierentwintig doelen met verschillende schietschijven, verschillende bekende, maar ook onbekende afstanden, schieten in licht naar donker, van donker naar licht, van omlaag naar omhoog of andersom. Bij een veldwedstrijd kan je het allemaal tegenkomen. 

3D

Als je de meest realistische benadering van het jagen met de boog wil ervaren moet je een 3D wedstrijd gaan schieten. Er wordt geschoten op rubber doelen die in de vorm van wild zijn gegoten en geschilderd

Alle doelen staan op onbekende afstanden, waardoor je zelf moet inschatten hoe je je boog moet instellen. Heb jij aan één pijl genoeg om je doel te raken?